Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Wpływ na kuchnię Wenezueli mieli hiszpańscy konkwistadorzy, podobnie zresztą jak na kuchnię innych krajów Ameryki Południowej. Różnorodność kultury i produktów spożywczych czyni wenezuelski jadłospis jedynym w swoim rodzaju.
Kukurydziane placki arepa zastępują polski chleb Arepa - placki Za narodową specjalność uważa się arepę, jest to nic innego jak płaskie placki kukurydziane, które się piecze, grilluje, bądź też lekko podsmaża. Arepa jedzona jest jako samodzielna przekąska lub też faszeruje się ją fasolą, warzywami i serem. Owoce Typowo wenezuelskim produktem spożywczym jest też regionalna odmiana banana, zwana plantanem. W Ameryce Południowej wykorzystuje się owoce w trzech fazach dojrzewania. Verde, czyli zielone, są twarde i używa się ich do wyrabiania pierogów. Pintón są żółte i słodkie, a na ich skórkach znaleźć można czarne plamki - to owoce świetnie smakują po lekkim obsmażeniu. Plantany pasado są czarne, bardzo miękkie i słodkie. Opieka się je na ruszcie lub miksuje i podaje na deser. Warzywa Popularnym produktem w Wenezueli jest chayote, nazywane też gruszka warzywną. Chayote spożywa się na surowo w sałatkach albo gotuje i używa do przeróżnych potraw. Jednym z ulubionych w Wenezueli sosów jest salsa z awokado. W jej skład wchodzą również pomidory, cebula i ostre papryczki.. Sery Kuchnia Wenezueli znajduje ogromne upodobanie w rozmaitych gatunkach sera. Produkty mleczarskie tego kraju są raczej trudno dostępne u nas, ale w wenezuelskim jadłospisie równie często pojawiają się wysoko cenione sery europejskie. Wenezuela - miasta
Wenezuela - co warto wiedzieć
Kuchnia Wenezuelska - komentarze:
Kuchnia Wenezuelska - dodaj komentarz:
|