Kuchnia Wenezuelska


Strona główna -> Wenezuela -> Kuchnia Wenezuelska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Wpływ na kuchnię Wenezueli mieli hiszpańscy konkwistadorzy, podobnie zresztą jak na kuchnię innych krajów Ameryki Południowej. Różnorodność kultury i produktów spożywczych czyni wenezuelski jadłospis jedynym w swoim rodzaju.


Kukurydziane placki arepa zastępują polski chleb

Arepa - placki

Za narodową specjalność uważa się arepę, jest to nic innego jak płaskie placki kukurydziane, które się piecze, grilluje, bądź też lekko podsmaża. Arepa jedzona jest jako samodzielna przekąska lub też faszeruje się ją fasolą, warzywami i serem.

Owoce

Typowo wenezuelskim produktem spożywczym jest też regionalna odmiana banana, zwana plantanem. W Ameryce Południowej wykorzystuje się owoce w trzech fazach dojrzewania. Verde, czyli zielone, są twarde i używa się ich do wyrabiania pierogów. Pintón są żółte i słodkie, a na ich skórkach znaleźć można czarne plamki - to owoce świetnie smakują po lekkim obsmażeniu. Plantany pasado są czarne, bardzo miękkie i słodkie. Opieka się je na ruszcie lub miksuje i podaje na deser.

Warzywa

Popularnym produktem w Wenezueli jest chayote, nazywane też gruszka warzywną. Chayote spożywa się na surowo w sałatkach albo gotuje i używa do przeróżnych potraw. Jednym z ulubionych w Wenezueli sosów jest salsa z awokado. W jej skład wchodzą również pomidory, cebula i ostre papryczki..

Sery

Kuchnia Wenezueli znajduje ogromne upodobanie w rozmaitych gatunkach sera. Produkty mleczarskie tego kraju są raczej trudno dostępne u nas, ale w wenezuelskim jadłospisie równie często pojawiają się wysoko cenione sery europejskie.



Wenezuela - miasta

Caracas Maracaibo


Wenezuela - co warto wiedzieć



Wenezuela - Wenezuela tradycje Wenezuela tradycje
W Wenezueli tradycje związane z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia są ...
Wenezuela - Wenezuela kultura Wenezuela kultura
Na rozwój kultury wenezuelskiej niezwykle duży wpływ miało ...
Wenezuela - Wenezuela przydatne informacje Wenezuela przydatne informacje
Na granicy cudzoziemcy zobowiązani są wypełnić kartę przekroczenia ...
Wenezuela - Wenezuela ciekawostki Wenezuela ciekawostki
Wenezuela oznacza „małą Wenecję” nazwa nadana jej przez Amerigo ...
Wenezuela - Salto del Angel Salto del Angel
Patrząc na wenezuelski wodospad Salto del Angel odnosi się wrażenie, że ...

Kuchnia Wenezuelska - komentarze:


Kuchnia Wenezuelska komentarz DOROTA
2015-02-03 19:15:54
TRADYCYJNA POTRAWA NA BOŻE NARODZENIE TO AJAKA.RODZAJ KLOPSA Z WARZYWAMI ZAWIJANEGO W LIŚĆ PALMOWY, DODATKOWO MOCOWANE BAWEŁNIANYM SZNURKIEM I GOTOWANA.


Kuchnia Wenezuelska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies